Persoonlijke Effectiviteit volgens Stephen Covey

Stephen Covey is de grondleggeer ‘voor succes in je leven’ . Covey heeft daarvoor zeven eigenschappen ontwikkeld, Persoonlijke Effectiviteit volgens Stephen Covey. Deze eigenschappen kunnen gebruikt worden voor effectief leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Deze eigenschappen zijn duidelijk omschreven en daardoor te integreren in het dagelijks leven.

De zeven eigenschappen

 

1. Wees proactief

Het woord zegt het al je bent ondernemend, je weet wat je wilt en neemt zelf het initiatief. De omstandigheden waarin je je bevindt zijn voor jou ook niet altijd fijn, toch zie jij mogelijkheden. Jij voelt je zelf verantwoordelijk voor jouw eigen leven. Je wacht niet af wat er gebeurd, het overkomt je niet, je reageert in eerste instantie niet vanuit je gevoel. Jij laat je leiden door jouw eigen normen en waarden en waar jij voor gaat daar zie je kansen in.

Belangrijk daarbij zijn de cirkels van invloed en betrokkenheid. Proactieve mensen zitten veelal in de cirkel van invloed. Zij zien waar ze invloed op uit kunnen oefenen en ondernemen actie. Dit geeft positieve energie.

In de cirkel van betrokkenheid zitten zaken die minder belangrijk zijn of waar je weinig tot geen invloed op uit kunt oefenen. Bijvoorbeeld het weer. Mensen die meestal in de cirkel van betrokkenheid zitten reageren reactief. Zij richten zich vaak op de problemen en zien de zwakheden van anderen. Dit brengt een negatieve sfeer met zich mee.

Kortom de cirkel van invloed wil je graag vergroten. Dit is de cirkel waar je voldoening en positieve energie uit krijgt. In deze cirkel zitten de zaken die er echt toe doen. Binnen de cirkel van betrokkenheid zijn zaken waar je meer emotionele en mentale afstand van kan nemen.

2. Begin met het einde voor ogen

Voor persoonlijke effectiviteit is het van betekenis dat je einddoel duidelijk is. Wat is belangrijk? Waar streef je naar binnen nu en vijf jaar? Hoe kom je zo effectief mogelijk bij je doel? Door het einddoel helder te hebben, weet je waar je naartoe werkt. Het is bruikbaar om je ambitie visueel en persoonlijk te maken, positief te formuleren, te omschrijf in de tegenwoordige tijd en vanuit je gevoel. Zo is het helemaal jouw richtpunt en weet je waarop jij je kan focussen.

IMG_1092-kopie-199x300

3. Belangrijke zaken eerst

Om je ambitie te behalen zal je merken dat er veel op je af komt. Ook zaken en acties die er niet toe doen. Bij de eigenschap belangrijke zaken eerst, weiger je alles waartegen je nee kunt zeggen. Je voert de actie niet uit en je zet het niet op je lijst. Dit scheelt al een boel werk. Daarnaast heb je belangrijke zaken die je wel moet regelen om je doel te bereiken, die doe je als eerste. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat daar ook zaken bij zitten die je wellicht liever niet doet, maar wel belangrijk zijn. Denk aan je ambitie en je weet dat die taken wel gedaan moeten worden. De taken die dan nog over zijn, zijn wel van belang maar niet het meest belangrijk of jij bezit die capaciteit niet volledig. Onderzoek je omgeving en beoordeel of je de taak aan iemand anders kan overdragen. En niet om ervan af te zijn, maar om de kwaliteiten van de ander te benutten. Kortom doen, niet doen of delegeren.

Bijvoorbeeld: jouw ambitie is om zelfstandig ondernemer te worden binnen nu en vijf jaar. Klantenbinding is daarbij van betekenis, je kiest ervoor om zelf contact te onderhouden met je klanten. De boekhouding is ook belangrijk, maar de kwaliteiten om dit efficiënt te doen bezit je niet. Jij huurt een boekhouder in. Daarnaast krijg jij nog regelmatig vragen binnen of jouw bedrijf op een netwerkborrel aanwezig wil zijn. Jouw klanten bevinden zich niet tijdens netwerkbijeenkomsten. Jij zegt hier nee op.

4. Denk in Win-Win

Als je uitgaat van overvloed, dan is er nooit een tekort. Ook jij hebt een overvloed aan aandacht, die aandacht raakt nooit op. Concreet betekend dit, als jij je aandacht geeft aan je collega dan zal deze sneller geneigd zijn jou te helpen. Dus luister echt en actief naar de ander. Wees oprecht en heb vertrouwen dat die aandacht in beide richtingen werkt. In een Win-Win situatie is de oplossing voor beide partijen voordelig. Het stemt tot tevredenheid. Het gaat er niet om of jij of de ander gelijk heeft, geloof in de derde weg. Het draait om de overeenstemming die je met elkaar bereikt.

shutterstock_145207369-300x195-300x1951

5. Eerst begrijpen dan begrepen worden.

Probeer echt te luisteren naar de ander en stel je oordeel uit. Luister met je ogen en je hart. Je wilt en durft de ander echt te begrijpen. Dat betekend dat je luistert, samenvat en doorvraagt. Je luistert niet om antwoord te geven of om de situatie te vergelijken met wat jij hebt meegemaakt. Nee je luistert om de ander echt te horen en te begrijpen. Je zult merken dat de ander bereid is om ook naar jou te luisteren. Deze eigenschap klinkt simpel. Luister jij elke dag wel echt naar iemand?

6. Synergie

Oftewel samenwerkingsvoordeel, dit houdt in dat je contact met andere aangaat zonder te weten waartoe dat zal leiden. Je laat het avontuur toe en daar heb je moed en vertrouwen voor nodig. Je geeft je controle over aan het creatieve proces en daar is durf voor nodig. Het betreft wederzijdse afhankelijkheid. Synergie is nodig om los te komen van wat je normaliter gewend bent te doen. Daarnaast ervaar je hoe de reis voelt en ziet waar de reis eindigt.

IMG_1142-300x300

7. Houd de zaag scherp

Deze eigenschap overstijgt de andere 6 eigenschappen. Stephen Covey geeft aan dat het belangrijk is om jezelf in balans te houden. Zowel spiritueel, geestelijk, sociaal als lichamelijk. Probeer zoveel mogelijk in evenwicht te blijven, zodat jij de keuze maakt waar jij je energie voor gebruikt.

IMG_1143-300x200

 

Creatief?

De vraag die het wellicht bij je oproept: wat heeft dit met Creatief Denken te maken? Persoonlijke Effectiviteit volgens Stephen Covey vraagt veel input van uit jezelf. Als jij afwachtend bent en het voelt of dingen jou overkomen, dan kan je niet proactief zijn. Proactief betekend dat je naar mogelijkheden kijkt, onderzoekt wat jij kan betekenen. Zonder enige vorm van creativiteit kan je niet proactief zijn. Hetzelfde geldt voor de Win-Winsituatie. In sommige situaties moet je creatief kunnen denken om de Win-Win te zien. En dat is niet in alle gevallen zo makkelijk als het lijkt. De laatste is de zaag scherp houden. In deze drukke tijd is het niet telkens voor de hand liggend om in balans te zijn op alle vier de vlakken. Je hebt veel ballen hoog te houden en je dag heeft maar vierentwintig uur. Ook hier vraagt dat veel van jouw creativiteit. Kortom veel situaties vragen om jouw creativiteit. Bij welke eigenschap zou je Creatief Denken ook toe kunnen passen?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.