Stappenplan Brainstormen

Ga jij alleen of met een groep mensen brainstormen? Volg de vier basisprincipes van brainstormen en het resultaat is veel plezier, nieuwe ideeën en een concreet plan na de brainstormsessie. Volg het stappenplan brainstormen.

 Het stappenplan brainstormen:

 

1. Duidelijke vraagstelling.

Wanneer je gaat brainstormen is het belangrijk om een duidelijke vraagstelling te hebben. De vraagstelling is duidelijk als iedereen snapt wat de vraag inhoudt. Daarnaast moet het daadwerkelijk een probleem zijn. Je begint met de vraagstelling zoals jij denkt / jullie denken dat het probleem is. Vervolgens vraag je je drie keer waarom af. Je vraagt je af of dit echt een probleem is. Als het antwoord ja is zet je dit in het midden van het grote vel papier en dan begint de brainstorm. Kwaliteiten als analyseren en doorvragen kan je goed gebruiken.

2. Divergeren

In deze fase ga je zoveel mogelijk ideeën bedenken, zonder daarover te oordelen. Hoe gekker hoe beter! Alle ingevingen die worden genoemd worden op een groot vel wit papier geschreven. In dit stadium wordt er een beroep gedaan op je creativiteit en je associatievermogen.

3. Convergeren

Alle ingevingen die in de vorige fase genoemd zijn, worden in dit stadium geklusterd. Hier wordt juist om jouw oordeel gevraagd. Je kan ervoor kiezen om de groep op te splitsen en per werkgroep over de klusters te oordelen. Je oordeelt over zaken als bezetting, financiën of haalbaarheid. De talenten als kordaat knopen doorhakken en het overzicht kunnen bewaren zijn hierbij van toepassing.

4. Concretiseren

In deze fase maak je de ideeën concreet. Veel ingevingen zijn afgevallen en je hebt een paar goede ideeën over. Hier ga je concreet mee aan de slag, bij deze laatste stap wordt er om actie gevraagd. De vaardigheid om de handen uit de mouwen te steken en stappen te zetten in de juiste richting zijn hierbij gewenst.

Je merkt dat bij elke stap andere kwaliteiten van toepassing zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om per stap andere mensen en hun kwaliteiten in te zetten. Kortom dit stappenplan brainstormen is breed inzetbaar.