Denk jij ook wel eens té creatief?

Afwijken van de gebaande paden is goed. Dat verrijkt je wereld. Denk jij ook zo? Ik wel, tot afgelopen dinsdag. Toen werd mijn gedachte getriggerd door een schrijver met een opmerking die mij meteen raakte.

 

Deze auteur gaf aan té creatief te denken. Wat krachtig van deze auteur dat hij zo kritisch is naar zichzelf en zijn eigen valkuil ziet. Uiteraard prikkelde deze opmerking mij, al was het alleen al om het feit dat ik mijzelf daarin herkende. Regelmatig word ik gevraagd om een workshop Creatief Denken te verzorgen. De uitdagingen die we dan aangaan zijn het doorbreken van vastdenken, niet buiten de kaders kunnen denken of weinig mogelijkheden zien.

 

Zeer creatief

Een oud gezegde: overal waar te voor staat is niet goed. Je zou het beter zeer creatief kunnen noemen in plaats van té creatief. Creatief denken brengt je verder en je denkpatroon wordt flexibeler.

 

Van de hak op de tak

Wanneer je deze vaardigheid te veel toepast kan dat betekenen dat je ongestructureerd bezig bent, geen focus hebt of dat andere mensen je niet kunnen volgen. Ook kunnen zeer creatieve mensen van de hak op de tak springen, geen knopen door hakken, en geen duidelijk tijdspad uitstippelen. Ze hebben vaak veel ideeën, maar hebben moeite met de daadwerkelijke uitvoering of afwerking. Het inzetten van je creativiteit in alle delen van de dag, met alle onderdelen van je bedrijf, in alle gesprekken en in alle situaties is niet raadzaam.

 

Wanneer jouw creatieve brein inzetten?

Jouw creatieve brein kun je vaak genoeg inzetten. Bijvoorbeeld wanneer mensen nieuwe ingevingen willen krijgen, ideeën willen bedenken, problemen van verschillende kanten willen zien of gebruik willen maken van verschillende methodes. Dan ben jij met jouw creatieve geest uitermate geschikt. Jij bent flexibel, denkt in beelden en jij zit niet vaak vast in gedachtes of patronen.

 

Zet een duidelijk einddoel neer

Als jij jouw zeer goed ontwikkelde creatieve geest in goede banen wilt leiden dan heb je focus nodig. Als je weet waar je naartoe werkt, jouw einddoel duidelijk is, dan zal jij minder van de hak op de tak gaan. Kies momenten, taken of delen van de dag waarin jij jouw creativiteit kan toepassen. Wees niet altijd en overal overcreatief, maar gebruik jouw creativiteit daar waar jij het beste tot je recht komt. Durf anderen om hulp te vragen om structuur aan te brengen, stel je vragen concreet zodat andere ze ook snappen en vraag ook om ruimte om creatief te zijn.